2022. jún 26.

Első lépések

írta: Atanáz11
Első lépések

Alvás, táplálkozás

Első sorban szerintem olyan környeztet és szokásokat lenne érdemes kialakítani amik feltöltenek. A szokásokon belül nagyon alap dolgokra gondolok. Sikereket nehéz elérni, ha folyamatosan kialvatlan és kimerült az ember.

Eddig amikor úgy döntöttem, hogy változtatok. Mindig a célok kitűzésével kezdtem, nagy nehéz lépéseket akartam megtenni. Most a legapróbbakkal kezdem, és fokozatosan elkezdek újabb és újabb szokásokat bevezetni.

Alvás

Az én elképzeléseim szerint az ideális alvás az lenne, hogy:

  • Hamar 30 percen belüli elalvás 
  • Mély alvás felébredés nélkül
  • Reggel kipihent, fájdalommentes ébredés (váll, nyak, derék, térd)
  • Kikelésre való vágy, szundi helyett 
  • Hosszan tartó energikusság

 

Én évek óra küszködök az alvással, nehezen alszok el, voltak időszakok amikor több órán keresztül csak forgolódtam. Persze olyan is volt, miután sikerült elaludni, jöttek a felébredések, az ébrenlét és a nehéz visszaalvás. Majd eljön a reggel, ami ha az embernek szabadnapja van, eléggé későn van. Ez természetes hisz ha az ember hajnal 4-kor tud elaludni  akkor 7 óra alvás esetében 11 re fogja magát kipihenni, de persze emiatt előfordulhat a megnövekedett alvásigény így a 7 óra nem biztos, hogy elég lesz. Sokan miután felkelünk tapasztaljuk ,hogy fájhat a váll vagy a nyak (esetleg derék, és a térdek) mert alvás közben elfekszed. kimerültem ébredünk és alig van motivációnk, hogy megkezdeni a napot.

Egy ötlet a megoldásra:

Az elmúlt időszakban kísérleteztem. Még kísérletezgetek a problémával, viszont már lényegesen sokat javult az alvásom  minősége. Rögtön mutatok is egy videót. 

Pár napja próbálkozok ezzel a módszerrel és javult az alvásom. Sajnos hogy igazán javuljon, komoly változtatás szükséges. Én megszokott időpontban megyek el aludni, 1 órával lefekvés előtt már kerülöm az elektronikai eszközöket. gyenge fényeket használok, a telefonomat is pirosra állítottam. Késő délután már figyelek a hidratáltságra, és próbálom kerülni az izgalmakat, sorozatokat-filmeket, ha valami felkelti az érdeklődésem, könnyen elcsábulok. 

Érdekes, hogy csak az alváson szeretnénk javítani, és mégis mennyi szokásunkra lehet hatással. 

 

Étkezés

A másik fontos tényező. Amiről írni szeretnék pár sort.  

Az egyik reggelen, túrót reggeliztem később viszont nem éreztem jól magam, nem töltött fel energiával, és rossz érzés okozott gyomromban, így nehéz bármit is kezdeni a nap folyamán.

Az étkezési szokásokat szintén hasonlóan bonyolult megreformálni, mint az alvást. 
Lehet hogy elhagyunk majd néhány szokást, vagy újakat vezetünk be, a lényeg hogy élvezzük ezt az egész folyamatot. 

De megéri:

  • Energikusabbak lehetünk
  • Csökkenthetjük a súlyunkat
  • Növelhetjük a súlyunkat
  • Idővel a szervezetünk meghálálja
  • Rengeteg recept van, ehetünk egyszerre finomakat és egészségeseket
  • SŐT, szerintem hogy finom és változatos legyen nagyon is fontos
  • Egy finom étel amire vágyunk, feldobja a napunk, ami plusz boldogság 

 Ma már a csapból is az egészséges életmód folyik, rengetegen írnak róla, így nagyon sok eltérő vélemény is található, és maga az egészség is egy igen tág fogalom lett mára. Van akinek abban nyilvánul meg, hogy maga a test megfelelően működik, arányos a testalkata. Másoknak a kockahas és az izomzat formájában testesül meg. Ezt mindenki maga választja.

Szerintem a lényeg továbbra is hogy tudjuk élvezni a táplálkozás részét a napjainknak, mert akkor tudjuk hosszú távon fenntartani.  

 

Szólj hozzá